Shkruaj perberesin ...

Tuesday, June 28, 2011

Minicheesecake me kos dhe luleshtrydhe nga Fragolandia

Periudha e veres eshte e mbushur plot me aktitivete ne Alto Adige-Suedtirol. Festohet kosi i Vipitenos, luleshtrydhja e Val Martellos, festat e radiove apo shoqatave te ndryshme, birra e Forstit, festivali i jazz-it, specku i Val Venostes, e keshtu me rradhe çdo fundjave çdo fshat apo zone e banuar gjen nje sebep te festuar.
Kur isha e vogel shprehja "fshati ne feste" perdorej me nje kuptim gati ofendues. Psh. kur ndodhte qe 3 shoqe vishnim gambale, thuhej "jeni bere si fshati ne feste".
Une fshatin ne feste s'e kisha pare ndonjehere dhe po ashtu as shume shoqe te mija por, kjo shprehje ishte radikuar aq shume ne zhargonin tone adoleshencial saqe e perdornim pa ditur sa  siperfaqesore ishte.
Festat, qofte keto fshatare apo qytetare, te bejne te ndjehesh pjese e nje komuniteti e te ndash harene me njerez te panjohur. Te ofrojne nje mireqenie shpirterore qe i mungon aq shume jetes individualiste urbane.  
Kete fundjave isha ne festen e luleshtrydheve qe organizohet çdo 3 vjet ne zonen ku kultivohet me teper ky frut, Val Martello (rreth 1200 m mbi nivelin e detit).
Me poshte po ju sjell atmosferen e krijuar dhe disa prodhime tipike te vendit tim.



mjalte me fruta


Prodhime tipike te Alto Adiges







duke gatuar Strauben, qe jane nje lloj petulle qe serviret me reçel


Strauben



Weisswuerst me laugen


çokollata me fruta

çokollate tipike e zones

Buke Brezel


Schuettelbrot - Buke e thate
 
Kripe me ereza


Miss Mjalti, Miss Specku, Miss Molla dhe Miss Luleshtrydhja




Me disa nga luleshtrydhet e blera pergatita disa minicheesecakes te permbysur...

Minicheesecakes me kos dhe pure luleshtrydhesh



Perberesit per 6 persona:

125 ml pana per embelsira
250 ml kos natyral
125 gr luleshtrydhe
1 flete xhelatine
30 gr sheqer (ose me teper nese e doni me te embel)
1 luge leng limoni
100 gr biskota
30 gr gjalp
2 luge sheqer integral

Pergatitja:

i hedhim biskotat ne mixer bashke me gjalpin dhe sheqerin integral. I therrmojme por jo aq sa te behen pluhur.
Vendosim fleten e xhelatines ne nje ene me uje te ftohte per 10 minuta ne menyre qe te zbutet. Me pas e shtrydhim dhe e hedhim ne nje tenxhere te vogel ku kemi hedhur me pare 1 luge uje. Sapo te shkrihet ia shtojme kosit, qe duhet te jete ne temperature ambjenti. E kaurdisim mire duke i shtuar pak sheqer.
Rrahim panen me sheqerin e mbetur. Ia shtojme kosit duke i perzier me delikatese nga poshte lart, ne menyre qe pana te mos bjere.
Pastrojme luleshtrydhet dhe i presim ne copa te vogla. I hedhim sheqer dhe lengun e limonit dhe disa prej tyre i kalojme ne frulator derisa te perftojme nje pure.
Hedhim neper gota kosin me panen. Me pas i shtojme biskotat e therrmuara dhe ne fund perfundojme me luleshtrydhet dhe purene e luleshtrydheve.
I vendosim ne frigorifer deri ne momentin e servirjes.
Gjak e dhjame :D








P.S.: receta e mesiperme eshte nje variant i thjeshtezuar i Bavarezes se pastiçerit te njohur Ernst Knam.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...