Shkruaj perberesin ...

Monday, July 25, 2011

Strudeli i amvisave moderne

Ato qe do te nisen kete vere te vizitojne Vienen, ne itinerarin e tyre patjeter kane perfshire edhe keshtjellen e Schönbrunn-it. (Eshte e pamundur te shkosh ne Viene dhe te mos vizitosh rezidencen verore te Sissit!....do te konstatosh qe ti mbart aq feminilitet ne qenien tende femer, sa sherbyesja me e rendomte e perandorise hasburge, por - e theksoj - ia vlen po prape ta vizitosh :)) Per te apasionuarit e artit te gatimit, ne kuzhinat e nendheshme te kesaj keshtjelle organizojne edhe nje si tip vizite, ku disa kuzhiniere gatuajne Strudelin, qe eshte nje nga embelsirat me tipike austriake.
Thone qe origjina e larget e kesaj embelsire eshte nga perandoria bizantine dhe s'eshte gje tjeter veçse nje variant gatimi i bakllavase, por une s'kam degjuar nga goja e asnje austriaku ta pranoj kete. Madje gjate vizites sime ne kuzhinat e Schönbrunnit, kuzhinierja, ndersa gatuante para nesh strudelin, "zinte bè e rrufe" qe ishte austriak. Sdq turk apo austriak, kjo eshte nje nga recetat me fantastike te shpikura ne kuzhine!
Ka mijera variante gatimi, si te embla ashtu edhe te kripura.
Ndryshe nga kuzhinieret e Schönbrunnit, une s'kam aq kohe sa te zeje brumin, ta leje te pushoje etj. etj..
Une, amvisa moderne, shkoj ne supermarkate, marr nje pete pastasoglia te Buitonit dhe ndersa ato presin akoma t'i fryhet brumi, familja ime e ka kullufitur tashme strudelin :)



Strudel me kajsi dhe fistike

Perberesit per 6-8 persona:

nje pete pasta sfoglia
gjysem kg kajsi
50 gr buke e grire
30 gr gjalp
100 gr sheqer
80 gr fistike
gjethe mente e fresket
sheqer pluhur
1 luge rum
lekura e nje limoni Bio


Pergatitja:

i presim ne kater pjese kajsite. U heqim berthamen dhe i hedhim ne nje tenxhere, bashke me sheqerin, lekuren e limonit, rumin dhe gjethet e mentes.
I leme te gatuhen ne zjarr te ulet per rreth 30 minuta.
Nderkohe skuqim ne gjalp buken e grire.
Hapim peten e pasta sfoglia-s dhe i shtrojme buken e grire e te skuqur, fistiket e grire dhe perberjen me kajsi. Si buka e grire ashtu edhe kajsite duhet te jene te ftohta kur te shtrohen!
Me ndihmen e pecetes ose te letres se pjekjes rrotullojme peten e pasta sfoglias dhe i japim formen e strudelit.
E lyejme siperfaqen e strudelit me pak qumesht ose me te verdhe veze dhe e pjekim ne furre ne temp. 180°C per rreth 30 minuta.
Pasi ta nxjerrim  nga furra, e leme te ftohet. E sperkatim me pas me sheqer pluhur dhe e servirim te shoqeruar me pana te rrahur me sheqer.

Gjak e dhjame :D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...