Shkruaj perberesin ...

Monday, October 31, 2011

Gorgonzola dhe radhiqe




Palaçinka te mbushura 
Perberesit per palaçinkat (6 persona):
2 veze
30 gr gjalp ne temperature ambjenti
100 gr miell
1/4 e litrit te qumeshtit
kripe me sy, sdq me pak se nje luge e vogel 

Salce beshamel e blere apo e gatuar vete sipas recetes qe mund ta gjeni ketu
djathe parmigiano reggiano
speck i prere ne feta te holla
1 radhiqe
100-150 gr djathe gorgonzola
pak qumesht
kripe
piper

Rrahim me tel kuzhine ose rrahes elektrik gjalpin, qumeshtin dhe kripen. Ne nje tjeter tas rrahim vezet dhe ia shtojme mases se mesiperme. I rrahim   derisa te formohet nje mase e lengshme dhe homogjene. Kete mase e vendosim ne frigorifer per gati 1 ore. Nxehim nje tigan ne zjarr dhe e lyejme me nje cope gjalp. 

Me ndihmen e nje garuzhdeje hedhim pak nga kjo mase ne tigan dhe e shperdajme duke e levizur. Duhet te jeni shume te shpejte ne shperndarjen e mases! E skuqim per  pak sekonda nga nje ane dhe e kthejme nga ana tjeter me ndihmen e paletes se kuzhines ose duke e fluturuar ne ajer.

Vazhdojme me mbushjen:
pastrojme radhiqet dhe i presim ne copa te medha.
Ne nje tigan shkrijme pak gjalp dhe fergojme radhiqet. I leme ne zjarr per gati 10 minuta derisa te zbuten. I kriposim, i peperosim dhe i leme menjane te ftohen.

Nderkohe presim djathin gorgonzola ne copa te vogla dhe e njomim me pak qumesht. E shtypim me pirun qe te formohet nje lloj kremi. Kete krem ia shtojme radhiqeve kur keta te jene ftohur.

Mbushim palaçinkat me kete perberje dhe i palosim me dysh ose katersh.
I rendisim ne nje tave balte te cilen e kemi lyer me gjalp.
U hedhim siper salcen beshamel dhe djathin e grire.
Mbi cdo palaçinke vendosim nga nje fete speck dhe i pjekim ne temperaturen 200-220°C per gati 15 min.
I servirim te ngrohta e te shoqeruara me vere te bardhe (per ato qe jetojne ne Italia do te sugjeroja vere te bardhe te zones se Friulit ose te Trentino-Alto Adige pasi speck-u dhe radhiqet jane tipike te ketyre 2 zonave) 




Ndersa si pjate te dyte sot kisha berxolle derri me gorgonzola te shoqeruara me radhiqe furre


Perberesit per 2 persona:
2 berxolla derri
100 gr gorgonzola
gjymes gote vere e bardhe
1 radhiqe
kripe 
piper
vaj ulliri

Pergatitja: 
skuqim ne vaj berxollat, te cilat me pare i kemi kriposur dhe peperosur.  I shuajme me vere te bardhe dhe kur vera te avulloje i heqim nga tigani dhe i leme menjane.
Ne tigan hedhim gjysmen e mbetur te veres dhe sapo te filloje te ngrohet i shtojme gorgonzolen e prere ne copa te vogla. I kaurdisim ne menyre qe gorgonzola te shkrihet. Kur eshte shkrire plotesisht ne kete krem vendosim berxollat.
Radhiqet i lajme dhe i presim ne copa te medha, pa i kulluar. I vendosim ne nje tave. I kriposim dhe i vendosim ne furre per disa minuta, gati 10-15 minuta. Para se t'i servirim i sperkatim me vaj ulliri dhe piper te zi.


Gjak e dhjame :D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...