Shkruaj perberesin ...

Wednesday, February 15, 2012

Torta "tres leches"





Tres leches



Perberesit per 6 persona:



Per bazen:
200 gr veze (5 veze)
150 gr sheqer
150 miell 00
gjysem luge e vogel pluhur pjekes (fakoltativ)



Per shurupin:
200 gr dulce de leche
200 ml qumesht i kondensuar pa sheqer
200 ml pana e fresket
300 ml qumesht i fresket



Per zbukurimin:
200 ml pana e fresket
50 gr sheqer
100 gr luleshtrydhe
per 100 gr pure luleshtrydhesh:
4 gr xhelatine per embelsira (ne italisht: colla di pesce)
250 gr luleshtrydhe
50 gr sheqer



Pergatitja:
fillimisht pergatisim dulce de leche sipas recetes qe mund ta gjeni ketu (Dulce de leche).

Me pas pergatisim nje pandispanja per bazen e tortes.
Para se te fillojme pergatitjen e bazes duhet t'i ngrohim vezet. Tani qe eshte dimer dhe temp. e ambjentin nuk e tejkalon 25-26°C , une i vendos ashtu te plota per disa minuta ne nje tas me uje te ngrohte.
Rrahim me rrahes elektrik te verdhat e vezeve me sheqerin derisa te formohet nje mase shkumoze, pra per 15-20 minuta.
Veç ne nje ene qelqi rrahim te bardhat me nje maje luge kripe, derisa te shkumohen.
Me pas i bashkojme me te verdhat dhe i perziejme me delikatese. Sitim miellin dhe pluhurin pjekes dhe ia shtojme mases, pak e nga pak, duke e perzier me luge druri nga poshte-lart me levizje te ngadalta.

Lyejme me gjalp dhe miell nje tepsi me diameter 26 cm.
Hedhim ne tepsi masen e tortes dhe e pjekim ne furre te ngrohur paraprakisht ne temp. 190°C per 30 minuta.



Nderkohe pergatisim shurupin.
Perziejme ne nje tas perberesit per shurupin: dulce de leche, qumeshtin, panen dhe qumeshtin e kondensuar. Shurupi duhet te kete temperature ambjenti.

Pasi torta eshte pjekur e leme te ftohet dhe pastaj e shpojme me pirun.
E njomim torten me shurupin e mesiperm.
E vendosim ne frigorifer per 3-4 ore derisa baza ta kete thithur shurupin.
Nese deshironi mund ta kulloni torten para se ta zbukuroni.



Pergatisim purene e luleshtrydheve.
vendosim ne nje tas me uje te ftohte xhelatinen qe te zbutet (rreth 10 minuta).
Ziejme 250 gr luleshtrydhe me 50 gr sheqer, derisa te luleshtrydhet te shperbehen.
Ashtu te nxehta, i kalojme ne frulator luleshtrydhet dhe i reduktojme ne pure.
Shtrydhim mire xhelatinen dhe ia shtojme purese akoma te nxehte.
I perziejme derisa xhelatina te shperbehet plotesisht.
Presim ne copa te vogla disa luleshtrydhe te fresketa.



Rrahim me rrahes elektrik 200 ml pana me 50 gr sheqer.
Pana duhet te jete shume e ftohte. Per nje rezultat te shpejte mund ta vendosni per 5 minuta ne freezer bashke me enen ku do ta rrihni.
Zbukurojme torten me pana dhe pure luleshtrydhesh.

...e gezuar ditelindjen mamit tim! 



in italiano

Tres leches


Ingredienti per 6 persone:

Per la base:
200 gr uova (5 uova)
150 gr zucchero
150 farina 00 
1/2 cucchiaino lievito per dolci (facoltativo)

Per la bagna:
200 gr dulce de leche
200 ml latte condensato non zuccherato
200 ml panna fresca
300 ml latte intero fresco

Per la decorazione:
200 ml panna fresca
50 gr zucchero
100 gr fragole
per 100 gr di purea di fragole:
4 gr colla di pesce
250 gr fragole
50 gr zucchero

Preparazione:
per ottenere il dulce de leche far bollire per 2 ore una scatola di latte condensato zuccherato (tipo Nestlè) in una pentola riempita d'acqua.

Dopodichè preparare la base.
Sbattere per 15-20 minuti i tuorli con lo zucchero fino ad ottenere una massa cremosa.
Montare a neve in un recipiente di vetro gli albumi con un pizzico di sale.
Unire gli albumi montati a neve con i tuorli.
Aggiungere a cucchiaiate la farina setacciata con il lievito e mescolare lentamente con una cucchiaio di legno dal basso verso l'alto. 
Imburrare ed infarinare una teglia (diam. 26 cm.).
Versare l'impasto della base ed infornare a 190°C per 30 minuti.



Nel frattempo preparare la bagna.
Miscelare tutti gli ingredienti in una ciotola e amalgamare bene. 
  
Appena la torta sarà raffreddata bucherellare con una forchetta e bagnarla.
Mettere in frigo per 3-4 ore.
Una volta ben imbevuto mettere la torta a sgocciolare.

Preparare la purea di fragole.
Mettere in ammollo la colla di pesce.
Portare a bollore 250 gr fragole con 50 gr di zucchero.
Trasferire il contenuto ancora caldo nel frullatore e frullando aggiungere la colla di pesce ben strizzata.
Tagliare a pezzi le fragole rimaste.
Montare la panna a neve e decorare a piacere la torta.

...e buon compleanno alla mia mamma!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...