Shkruaj perberesin ...

Tuesday, July 17, 2012

Torteza me fruta pylli




Perberesit per 4 persona

per brumin sablé:
150 gr gjalp 
140 gr sheqer
4 gr kripe 
3 te verdha veze
200 gr miell
7 gr pluhur pjekes

per kremin:

250 gr qumesht
2 te verdha veze
75 gr sheqer
25 gr niseshte
125 gr gjalp
lekure limoni 
vanilje


per zbukurimin:

çokollate
fruta pylli
sheqer pluhur


Pergatitja:

fillimisht pergatisim bazen duke perzier me tela kuzhine 150 gr gjalp me 140 gr sheqer dhe 4 gr kripe.
Me pas i shtojme 3 te verdha veze dhe 200 gr miell 00 te situr bashke me 7 gr pluhur pjekes.
Brumin e formuar e punojme me duar dhe ne fund e mbeshtjellim me qese kuzhine. E vendosim ne frigorifer per rreth 2 ore.

Me pas e hapim me okllai dhe formojme nje pete me trashesi rreth 5-6 mm.
Marrim nje tepsi. 
E lyejme me gjalp dhe shtrojme ne tepsi peten e brumit, duke u munduar t'i japim formen e tepsise me ane te mollezave te gishtave. Ose ne te kundert hapim nje pete te madhe dhe formojme disa rrathe te vegjel me ane te nje tasi ose gote. Vendosim rrathet mbi tepsine e lyer me gjalp, te distancuare nga njeri-tjetri.
E vendosim tepsine ne furre ne temp. 200°C derisa te marre ngjyren e arte te çelur.



Per pergatitjen e kremit me vanilje, ngrohim ne nje tenxhere 250 gr qumesht me gjysmen e sheqerit dhe vaniljen.
Ne nje tas rrahim me rrahes elektrik 2 te verdhat e vezeve me sheqerin e mbetur dhe 25 gr niseshte.
Sapo qumeshti te kete arritur temp. e vlimit, e hedhim ne tasin ku kemi te verdhat e vezeve. 
I shtojme gjysem luge te vogel lekure limoni te grire. 
I perziejme me tel kuzhine dhe e rivendosim ne zjarr derisa te masa te trashet, pra rreth 2 minuta.
Ne fund i shtojme 125 gr gjalp. 
E perziejme kremin dhe e shtrojme ne nje tepsi te veshur me qese kuzhine ne menyre qe te ftohet.
Ne fund e vendosim ne frigorifer qe te mpikset mire per disa ore.
Pas disa oresh e nxjerrim nga frigorifer, e rrahim kremin me rrahes elektrik sikur te ishte pana.

Shtrojme ne pjatancen e servirjes bazen sablé, tashme te ftohur, dhe me ndihmen e nje sac à poche e zbukurojme me krem. E zbukurojme gjithashtu me fruta pylli te fresketa dhe sheqer pluhur.
Gjak e dhjame :D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...