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Monday, May 7, 2012

Fileto derri me ereza te fresketa dhe uthull balsamike - Filetto di maiale alle erbe aromatiche e riduzione di aceto balsamico




Perberesit per 3-4 persona:

1 fileto derri, afersisht 250 gr.
4-5 feta proshute (prosciutto crudo)
ereza te fresketa: 
trumez
sherebele
rozmarine
2 thelpinj hudher
gjysem gote vere e bardhe
3 luge uthull balsamike
vaj ulliri extravergine
kripe
piper

Pergatitja:

grijme imet erezat, hudhren dhe proshuten.
I hapim ne nje leter alumini dhe i sperkatim me kripe dhe piper.
Lyejme me vaj fileton dhe e vendosim mbi erezat duke e rrotulluar ne menyre qe erezat te ngjiten ne gjithe siperfaqen e filetos. 




E vendosim fileton mbi nje tepsi te lyer me vaj dhe e pjekim ne furre ne temp. 250 per 6-8 minuta. 
Me pas e nxjerrim nga furra dhe e shuajme me vere te bardhe. E rivendosim fileton ne furre per afro gjysem ore ne temp. 200°C (koha e gatimit varet nga freskia e mishit!). 
Lengun qe ka nxjerre e filtrojme ne nje tenxhere te vogel. 
I shtojme uthullen balsamike, nje maje luge sheqer dhe e vendosim ne zjarr derisa lengu te trashet.
E presim ne feta fileton dhe e servirim me salcen e mesiperme dhe patate te ziera ne banjomaria me pak vere te bardhe.
Gjak e dhjame :D







In italiano


Filetto di maiale alle erbe aromatiche e riduzione di aceto balsamico


Ingredienti per 3-4 persone:

1 filetto di maiale di ca. 250 gr.
4-5 fettine di prosciutto crudo
aromi freschi: 
timo
salvia
rosmarino
2 spicchi d'aglio
mezzo bicchiere di vino bianco
3 cucchiai di aceto balsamico
olio evo
sale
pepe

Preparazione:

tritare finemente gli aromi, l'aglio ed il prosciutto crudo.
Mischiarli con sale e pepe.
Ungere il filetto con un filo di olio evo e passarlo sulle erbe tritate, premendo con le mani di modo che si restino attaccate.
Disporre il filetto su una teglia unta d'olio. 
Cospargere con olio evo ed infornare per 6-8 minuti a temp. massima (250°C). 
Estrarre la teglia dal forno e bagnare la carne con mezzo bicchiere di vino bianco. 
Rimettere la carne nel forno per altri 30 minuti ca. a 200°C.
Dopodiché tirar fuori la carne e filtrare il sugo.
Aggiungere al sugo 3 cucchiai di aceto balsamico ed un pizzico di zucchero e ridurlo della metà.
Tagliare a fettine la carne e servire con il sugo e le patate cotte a bagnomaria con acqua e vino bianco.



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