Shkruaj perberesin ...

Friday, November 22, 2013

A u beson zanave?







Realizimi i ideve, leximi i librit "Peter Pan", organizimi, gatimi, seleksionimi i lojrave, qe i pershtateshin temes, si loja "ne kerkim te thesarit", CD, me lodhen me te vertete...por e gjitha kjo me argetoi shume. 
U perpoqa te futem ne nje dimension feminor dhe aventurier, per te rigjetur brenda vetes pikerisht ato emocione qe me kishte lene libri dhe filmi shume-shume vite me pare. E rezultati me kenaqi, ashtu siç kenaqi femijet, e mbi te gjitha hanen15she.
Recetat qe pergatita jane keto te meposhtmet, por ato qe u mbaruan sa-hap-e-mbyll-syte ishin te kripurat :)





 Te kripurat:
- muffin me miell misri, djathe parmigiano reggiano dhe pancetta;
- danubi me sallam dhe djathe te bute robiola;
- pizza te vogla;
- varkeza hot-dog

netet e mija para festes


Te emblat:
- torta Piratet me karrota dhe bajame;
- torta Trilly ne pyll;
- embelsira me gjize, molle dhe çokollate.




Pijet:
- coca-cola, çaj, fanta, leng dardhe etj.;







Muffin me miell misri, parmigiano reggiano dhe pancetta

Perberesit per 24 cope:


200 gr miell 00
240 gr miell misri i imet
2 kos natyral (te vegjel)
160 gr pancetta
100 gr djathe parmigiano reggiano
4 veze
2 luge te vogla maje birre per torta te kripura
12 luge vaj ulliri extravergine
kripe

Pergatitja:
skuqim pancetta-n ne nje tigan antiaderent dhe e leme menjane.
Ne nje tas perziejme miellrat me majen e birres. I shtojme kosin, vezet, pancetta-n, djathin e grire, vajin e ullirit, kripen dhe piperin.
I perziejme perberesit derisa te perftojme nje mase homogjene.
E ndajme masen ne format e muffin, te veshur me leter pjekjeje ose ne tepsine e posaçme te lyer me gjalp, e i pjekim ne furren e ngrohur paraprakisht ne temp. 180°C per afro 16-18 minuta, derisa te marrin nje ngjyre te arte ne siperfaqe.







Pizza (i vetmi ndryshim nga pizza normale eshte pureja e patates, e cila ben qe kjo pizza te qendroje e bute per disa ore)

Perberesit:

300 gr miell 0
50 gr pure patate pluhur
15 gr maje birre e fresket
3 luge vaj ulliri
1 luge e vogel kripe

Per salcen:
1 qepe
2 thelpinj hudhra
2 luge vaj ulliri
500 gr salce domatesh
3 luge salce domatesh e koncentruar
kripe
piper
2 luge trymez


50 gr ullinj pa berthame
100 gr sallam
100 gr proshute
125 gr mozzarella
125 gr djathe gouda

Pergatitja:
shkrijme ne uje te vaket majen e birres.
Ne nje tas hedhim miellin, purene e patates, vajin, kripen dhe ujin, ne te cilin kemi tretur majen e birres. E punojme derisa te perftojme nje brume elastik.
E mbulojme me pecete dhe e vendosim ne nje vend te ngrohte te bymehet.

Nderkohe pergatisim salcen.
Skuqim ne nje tigan me vaj ulliri qepen e grire sebashku me hudhrat.
I shtojme salcen e domateve dhe salcen e koncentruar. Gjithashtu i shtojme erezat dhe kripen.
E leme salcen ne zjarr derisa te dendesohet.

Ngrohim furren ne temp. 250°C. Lyejme me vaj tepsine e ceket te furres.
Hapim brumin dhe e shtrojme mbi tepsi.
E lyejme me salce dhe e pjekim ne pjesen e poshtme te furres per afro 10 minuta ne temp. 250°C.
Me pas i shtojme harxhin sipas deshires dhe e perfundojme pjekjen ne pjesen e siperme te furres




Danubi te vegjel me sallam dhe djathe te bute robiola 

550 gr miell 00
250 ml qumesht
50 gr vaj ulliri
1 luge kripe
2 luge sheqer
16 gr maje birre e fresket
1 veze
1 e verdhe veze
fara suzami

Per mbushjen:

sallam
robiola e fresket ose philadelfia

Pergatitja:
rrahim me tel kuzhine vezen me sheqerin dhe vajin, e me pas i hedhim qumeshtin ku kemi tretur majen e birres.
I shtojme miellin dhe kripen dhe punojme me duar derisa te formohet nje brume elastik.
E vendosim te bymehet ne nje vend te ngrohte per afro 2 ore, derisa te dyfishoje masen.
Pas kesaj kohe e ndajme brumin ne topa te vegjel, pak me dimension pak me te madh se nje kokerr arre.
E shtypim secilin top me grusht, ne menyre qe te hapet dhe ne mes vendosim harxhin.
E mbyllim dhe i rijapim formen e topit. I vendosim topat mbi tepsine e lyer me gjalp ose te veshur me leter pjekjeje dhe e veme menjane, ne nje vend te ngrohte, te byhemet per afro gjysem ore tjeter.
Ne fund i lyejme danubet me te verdhen e vezes ne siperfaqe, i sperkatim me fara suzami dhe i pjekim ne furre ne temp. 200°C per afro 20 minuta.



Varkat prej hot-dog

panine hot-dog
wuerstel
per velat: leter e bardhe, shkop bambuje dhe karton i kuq






Torte me karrota
(sipas librit me receta nga bota. Torte tipike zviceriane)

Perberesit:
200 gr sheqer kaf
5 veze
250 gr karrota
60 gr miell
300 gr bajame te qeruara
lekura e nje limoni bio
vanilje
kanelle
gjysem pako pluhur pjekes
gjalp per te lyer tepsine
3-4 luge buke e grire


250 gr sheqer pluhur
afro 3 luge leng limoni


Pergatitja:
rrahim me rrahes elektrik te verdhat e vezeve me sheqerin derisa te perftojme nje mase te bardhe dhe shkumoze.
Grijme ne mixer, veç e veç, karrotat dhe bajamet.
Ne nje tas perziejme miellin me bajamet e grira dhe pluhurin pjekes. I bashkojme  masat ne nje tas te madh.
I shtojme vaniljen, lekuren e limonit dhe kanellen.

Veç rrahim te bardhat me nje maje luge kripe, derisa te zbardhen dhe shkumezohen.
Hedhim te bardhat tek masa dhe i perziejme me kujdes me luge druri.



Marrim nje forme torte me permasa 26 cm dhe e lyejme ne fillim me gjalp e me pas me buke te grire.
Hedhim masen e tortes dhe e pjekim ne temp. 180°C per 1 ore.

Para se t'i hedhim glasaturen, e leme torten te ftohet ne temp. ambjenti per nje nate.

Te nesermen perziejme sheqerin pluhur me lengun e limonit dhe ia hedhim persiper tortes. 



Torta Trilly al bosco

Perberesit:

100 gr gjalp
150 gr sheqer kaf
100 gr sheqer i bardhe
2 veze
vanilje
50 gr miell 00
100 gr miell me permbajtje pluhur pjekes
50 gr kakao
1 gote uje i vaket
250 ml qumesht

Per kremin e gjalpit:
300 gr gjalp
80 gr sheqer pluhur
1 luge boje jeshile pluhur
100 gr çokollate e zeze

Per kerpudhat:
2 te bardha vezesh
100 sheqer pluhur

Pergatitja e bazes:
fillimisht ndezim furren ne temp. 180°C.
Lyejme me gjalp nje forme torte me diameter 20 cm.
Rrahim me rrahes elektrik gjalpin me sheqerin derisa sheqeri te shkrihet. I shtojme me rradhe vezet e rrahura veç dhe vaniljen.
Me pas i shtojme miellrat, pluhurin pjekes, kakaon, qumeshtin dhe e perziejme derisa te perftojme nje mase homogjene.
Ne fund e hedhim masen ne tortiere dhe e pjekim per 1 ore.
Para se ta presim e leme te ftohet per te pakten gjysem ore.


Per pergatitjen e kremit mbushes rrahim me rrahes elektrik sheqerin pluhur dhe gjalpin ne temp. ambjenti.
E ndajme masen ne 2 tasa te veçante. Tasit te pare i shtojme çokollaten e zeze, ndersa te dytit bojen jeshile.

Ndajme torten, tashme te ftohur, ne 2 pjese te barabarta, te cilat i lyejme me kremin me çokollate te zeze.
Siperfaqen e lyejme ne fillim me kremin e çokollates se mbetur e me pas me kremin e ngjyrosur.



Per pergatitjen e kerpudhave ndezim furren ne temp. 150°C. Veshim tepsine e ceket te furren me leter pjekjeje.
E me pas rrahim te bardhat e vezeve me rrahes elektrik. Te bardhat duhet te kene temp. ambjenti , perndryshe nuk fryhen.
I shtojme me ngadale sheqerin pluhur dhe i rrahim derisa sheqeri te shkrihet dhe masa te shkelqeje.
E hedhim masen ne nje sac-a-poche dhe formojme kerpudha te madhesive te ndryshme.
I pjekim per afro gjysem ore.
Per ti bashkuar perdorim çokollate te bardhe te shkrire ose kremin e mesiperm.


E veshim te gjithe perimetrin e tortes me shkopa çokollate  dhe e dekorojme me kerpudhat e sperkatura me kakao.


neper korniza te Ikea-s vendosa imazhe te personazheve dhe citime nga libri






Embelsira me gjize, molle dhe çokollate
Perberesit:
200 gr gjize
qumesht
1 veze
50 gr gjalp + 50
100 gr sheqer + 4 luge sheqer kaf
vanilje
1 luge e vogel lekure limoni
lengu i 2 limonave
400 gr miell
1 pako pluhur pjekes
1 kg molle
1 kavanoz krem lajthie dhe çokollate ose nutella
250 ml leng dardhe 

Pergatitja:
ne nje tas hedhim gjizen, vezen, gjalpin e shkrire, sheqerin, vaniljen, lekuren e limonit dhe nje maje luge kripe. I perziejme me rrahes elektrik duke i hedhur edhe pak qumesht, derisa masa te homogjenizohet dhe sheqeri te shkrihet.
Ne nje tas tjeter perziejme miellin me pluhurin pjekes dhe ia shtojme mases pak e nga pak.
E punojme brumin e formuar me duar dhe e hapim ne nje pete pak me te madhe sesa madhesia e tepsise.
E shtrojme peten mbi tepsine e lyer me gjalp, duke veshur edhe bordet, ne menyre qe te krijohet nje si kontenitor per mbushjen.
Qerojme mollet. I presim ne feta dhe i sperkatim me leng limoni.
I vendosim mollet mbi peten e shtruar dhe i sperkatim me 50 gr gjalp te shkrire.
Ndezim furren ne temp. 180°C.
Perziejme 3-4 luge sheqer kaf me kanellen dhe me te sperkatim siperfaqen e embelsires.
E pjekim ne furre per afro 40 minuta.
Pas pjekjes, e leme te ftohet dhe me pas i hedhim persiper nutella-n e perzier me leng dardhe ose molle.

Deri ne festen e ardhshme....bye bye! 




1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...